Kassaloos winkelen, technische triomf of bedreiging

Background blocks

Kassaloos winkelen, het klinkt zo makkelijk. Je loopt de supermarkt in en meld je aan via een app op je mobiele telefoon. Je loopt langs de schappen, pakt alles wat je nodig hebt en loopt de winkel weer uit. Het bedrag dat je moet betalen, wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Behalve in de supermarkt kun je dit ook toepassen in een kledingzaak of bijvoorbeeld een doe-het-zelfzaak. Is het echt zo simpel als het klinkt? Hoe werkt het en wat vinden we ervan? In dit blog kijken we naar de voordelen, de nadelen en de praktijk.

Hoe werkt dat, winkelen zonder kassa?

Kassaloos winkelen is zeker niet makkelijk om te realiseren. Een mega-onderneming als Amazon is er al jaren mee bezig en zit nog steeds in de testfase. Maar laten we eerst eens uitleggen hoe het precies werkt. De belangrijkste ingrediënten voor kassaloos winkelen zijn sensoren en camera’s. Zodra je de winkel binnenloopt, meld je jezelf aan met een app op je mobiele telefoon. Vanuit die app word je geïdentificeerd. Diezelfde app zorgt ervoor dat de boodschappen die je even later meeneemt, worden gekoppeld aan je pinpas of credit card.

Daarbij identificeren camera’s jou op basis van je lengte, breedte en omvang. Wegens privacywetgeving is er geen sprake van gezichtsherkenning (hoewel ze dat in China wel gebruiken). De winkel is uitvoerig uitgerust met camera’s en sensoren in alle schappen en stellingen. Ze signaleren en registreren elk product dat je pakt en in je mandje of tas doet. Voordat je de winkel verlaat, meld je je af bij een terminal en krijg je een (digitale) kassabon. Daarop kun je, net als in elke andere winkel, controleren of alles klopt.

Ooit werd gedacht dat kassaloos winkelen met RFID kon worden gerealiseerd. Maar dat is niet gelukt, want het bleek te kostbaar en te ingewikkeld met de beschikbare materialen. Zo kunnen verpakkingen met vloeistoffen of aluminium de RFID-signalen verstoren. Om dit te voorkomen, heb je speciale RFID-tags nodig. Maar deze tags zijn weer te duur voor alledaagse boodschappen. Met computer vision, deep learning algoritmes en sensor fusion zijn we er bijna!

Vergissen? Omwisselen? Lastig te verwerken

De camera’s en sensoren signaleren dat je iets pakt. Maar ze moeten natuurlijk ook detecteren dat je een product weer terugzet. Als je bijvoorbeeld ontbijtkoek van merk A heb gepakt en toch liever merk B wilt. Als je drie zakken aardappelen hebt gepakt en er twee weer teruglegt, omdat je ook wel eens pasta wilt eten. Het blijkt technisch erg lastig om die informatie te signaleren, op te slaan en door te voeren, zodat de kassabon uiteindelijk klopt.

Drukte is een hele uitdaging

In het verlengde van vergissingen en omwisselingen ligt een drukke winkel. Amazon opende in 2018 een winkel voor eigen personeel in Seattle. Het bedrijf had toen al 4 jaar gewerkt om de techniek te verbeteren. In de praktijk kwamen ze er al snel achter dat drukte in de winkel lastig was. Denk maar aan een drukke supermarkt op zaterdagmiddag. Mensen die langs elkaar heen reiken, mensen die tegelijkertijd naar hetzelfde pak melk grijpen… en wat te denken van producten die bijna hetzelfde zijn? Zoals de varianten van een deodorantmerk die in de drukte op de verkeerde plek worden teruggezet? De techniek signaleerde het gedrang wel, maar het verrekenen van al die gegevens vroeg zo veel tijd, dat er veel fouten door ontstonden.

Ook AH heeft bij het hoofdkantoor in Zaandam een winkel voor eigen personeel geopend. Ze willen onderzoeken of kassaloos winkelen de komende jaren in een aantal AH-winkels te implementeren is.

De voordelen van kassaloos winkelen

Voor de consument biedt deze oplossing vooral veel koopgemak. Geen lange rijen en geen kassa meer; gewoon spullen pakken en weer naar buiten lopen.

Het probleem van winkeldiefstal is minimaal bij kassaloos winkelen. Je krijgt pas toegang tot de winkel als je jezelf hebt geïdentificeerd met je app. En daarna wordt alles wat je meeneemt, automatisch van je rekening afgeschreven.

Als retailer heb je minder personeel nodig. Zeker, je hebt meer kosten aan de techniek om een kassaloze winkel te realiseren, maar mensen zijn ook kostbaar. Bovendien heb je minder werk van het inroosteren van personeel, vakantieplanning, verzuim, enz.

Kassaloos winkelen betekent overigens niet dat er helemaal geen personeel meer in de winkels staat. Wie moet anders advies geven over producten, de schappen bijvullen en producten ruilen? Er zullen altijd mensen nodig zijn die klanten kunnen helpen met vragen.

De nadelen van kassaloos winkelen

Een nadeel van deze techniek is dat zowel consumenten als retailers zich zorgen maken over de privacy van klanten. Wat wordt er vastgelegd? Wat gebeurt er met onze gegevens? Hoe veilig is de informatie die ze van ons hebben?

In feite kun je deze nieuwe techniek vergelijken met een klantenkaart. Met de gegevens die daaraan zijn gekoppeld, is alleen je koopgedrag bekend. Bij kassaloos winkelen wordt er niet méér informatie over je vastgelegd. Retailers met een kassaloze winkel kunnen echt niet bij je bankrekening. Uitsluitend de prijzen van de aangeschafte producten kunnen worden verrekend.

Een ander nadeel is dat veel mensen het dagelijkse praatje met de kassamedewerker zullen missen. Dat is een gevoelig punt in een maatschappij waarin eenzaamheid een steeds groter probleem wordt. Gaan we, omringd door zo veel technologie, het menselijk contact in de winkels nu ook kwijtraken?

Kassaloos winkelen: we kijken er reikhalzend naar uit

Zo´n vaart zal het niet lopen, denken we bij Dalosy. Als de testfase succesvol wordt afgesloten, zullen er zeker een aantal kassaloze winkels komen. En daar kan iedereen zonder zorgen gaan winkelen. Niemand hoeft bang te zijn voor deze verandering. Wij verwachten dat kassaloos winkelen de komende paar jaar nog niet op grote schaal wordt geïmplementeerd. En er zullen genoeg winkels overblijven waar je op de ‘gewone’ manier boodschappen kunt doen. De techniek blijft voorlopig nog de grootste uitdaging. Maar die techniek is wel een schitterende ontwikkeling, waar we reikhalzend naar uitkijken.

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW