Case Study – Bol.com

ALLE LICHTEN OP GROEN VOOR E-COMMERCE GIGANT BOL.COM

Bol.com groeit al jaren razendsnel. Die stijgende lijn was in 2016 aanleiding voor de webwinkel om een nieuw fulfilment center in Waalwijk te bouwen. Het bedrijf besloot om alle logistieke processen in het fulfilment center niet uit te besteden aan externe partijen, maar in eigen beheer onder te brengen. Ook de ruim 800 bol.com afhaalpunten bij de Albert Heijn werden in de transitie meegenomen. Een project van een jaar waar in totaal 15 partijen aan mee werkten. Met een totaaloplossing in mobile hardware en software hielp Dalosy de groeiambities van bol.com waarmaken.

Klik hier als u de video niet kunt zien.

DE UITDAGING

Wat bol.com verlangde was de flexibiliteit en onafhankelijkheid om te kunnen innoveren. Ze vroegen Dalosy om te adviseren over nieuwe apparatuur en de bijhorende inrichting op het gebied van orderpicken, barcode scanning en labelprinting.

Het traject begon met de begeleiding voor het selecteren van de juiste hardware voor de verschillende logistieke processen. De tweede stap was deze devices op locatie testen door middel van een pilot en een test met het WMS, die beide positief waren. Na de opening van het bol.com fulfilment center zijn alle devices geleverd. Vervolgens zijn bol.com en Dalosy gefaseerd gaan uitrollen en opschalen.

Om alle devices te beheren, te controleren en support te bieden, gebruikt bol.com het Mobile Device Management tool SOTI Mobicontrol. Door het dagelijks beheer kan Bol.com nu zelf een probleem identificeren, analyseren en daar sneller acteren. “Simpel gezegd: er zijn minder schakels, waardoor we nu sneller kunnen schakelen bij problemen,” aldus Robin Nijhof, IT-manager bij bol.com.

EEN BOL.COM AFHAALPUNT-PLATFORM

Naast het adviseren in en leveren van mobiele oplossingen voor het fulfilment center, werd Dalosy in augustus 2016 ook gevraagd om een afhaalpunt-platform te ontwikkelen. Het succes van de bol.com afhaalpunten bij Albert Heijn nam toe. Daarnaast waren de gebruikte devices aan vervanging toe. Bol.com wilde een platform waarbij alle logistieke processen ‘in-house’ ondergebracht konden worden, waarbij ze onafhankelijk nieuwe oplossingen kunnen ontwikkelen en waarmee ze snel kunnen innoveren. Een platform dat het logistieke proces van het ophalen van een pakket bij de Albert Heijn-winkels tot en met de uitgifte efficiënter, klantvriendelijker en toekomstbestendiger maakt.

Via de installatiepartner Hollander Techniek uit Amersfoort leverde Dalosy ruim 900 mobiele devices: de handzame, maar robuuste Zebra TC51. Joint venture partij iCapps ontwikkelde de Afhaalpunt App. Een app specifiek voor bol.com ontwikkeld met functionaliteiten die volledig gericht zijn op de vervoerders die het pakket afleveren, de medewerkers bij de bol.com afhaalpunten en de consumenten die de pakketten afhalen en retourneren. Tijdens de ontwikkeling van de app zijn allerlei scenario’s in kaart gebracht. Aan de hand daarvan zijn ingewikkelde technische beslissingen genomen.

Dalosy was onze linking pin. De samenwerking voelde goed. Ook wanneer het even spannend werd en de tijd begon te dringen. John en zijn collega’s gaven ons de benodigde support, wisten de verwachtingen te managen en losten de problemen voor ons op. Wij willen groeien en zoeken partners die ons daarbij helpen. Dalosy pakte de verantwoordelijkheid, voor de hardware én de software.

 

David Rauws, Business Analyst bij bol.com

EFFICIENCY, FLEXIBILITEIT, CONTROLE EN MINDER KOSTEN

Naast efficiency op de werkvloer, flexibiliteit in mogelijkheden en controle over processen en data, was ook het kostenaspect een belangrijke reden voor de transitie van bol.com. De nieuwe manier van werken heeft bol.com al tientallen procenten aan operationele kosten bespaard en vanwege de schaalbaarheid van het platform zullen de besparingen in de toekomst alleen maar toenemen!

Meer lezen? Download hier de volledige case study.

Magazijn bol.com

Over bol.com

Bol.com opende op 30 maart 1999 zijn winkeldeuren. Ruim achttien jaar later heeft de winkel meer dan 8 miljoen actieve klanten in Nederland en België en een assortiment van ruim 15 miljoen artikelen. Bol.com behoort tot een van de populairste winkels van Nederland en België. De winkel heeft steevast een positie in de top 5 van de meest klantvriendelijke bedrijven van Nederland. Ook staat bol.com in de top 3 van meest invloedrijke merken op social media. Op het hoofdkantoor van bol.com in Utrecht werken ruim 1.400 experts. Via fulfilment partner Ingram Micro werken er dagelijks honderden mensen in het bol.com ‘pakjeshuis’ in Waalwijk, (ook wel fulfilment center genoemd).

bol.com
Contact Us

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search