5G, de ultieme vervanger van WiFi en 4G?

Als je buiten loopt en je wilt een Whatsapp bericht versturen of de dichtstbijzijnde supermarkt opzoeken, maak je automatisch gebruik van het 4G netwerk. Meestal is dat geen probleem. In Nederland is de dekking goed geregeld. Toch zijn er situaties en locaties waar het bereik slecht is. Bijvoorbeeld in parkeergarages, kantooromgevingen en bedrijfspanden met dikke muren. Op zulke locaties doet wifi het vaak beter. Als we de geruchten mogen geloven, is dit met de komst van 5G binnenkort verleden tijd.

Wat is 5G?

Momenteel lezen we veel over 5G, maar wat is dat eigenlijk? 5G is de 5e generatie mobiele netwerk en heeft een zeer hoge snelheid. Veel sneller dan je draadloze netwerk thuis en zo’n 50 keer sneller dan het huidige 4G-netwerk. Tijdens tests met 5G zijn zelfs snelheden gehaald van 1 terabyte per seconde. Gemiddeld zit 4G qua snelheid nu op 50 megabyte per seconde in Nederland. Dat is best goed als je het vergelijkt met andere landen. Met 5G zal de download- en uploadsnelheid worden verbeterd. Dit zal vooral op drukke plekken te merken zijn. Op het netwerk van 5G kunnen veel meer apparaten tegelijkertijd worden verbonden zonder dat er storingen ontstaan.

Het is de bedoeling dat 5G de komende tijd wordt uitgerold als opvolger van het 4G netwerk waarop nu onze smartphones werken. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Je mag wel zeggen dat 5G behoorlijk wordt gehypet. De belofte is dat je met 5G in korte tijd grote bestanden kunt versturen en downloaden. Dat de dekking op drukke plaatsen beter wordt. Dat het netwerk kan worden gebruikt voor precisielandbouw, ziekenhuisoperaties op afstand, zelfrijdende auto’s en virtual reality. Andere toepassingsmogelijkheden zijn drones die pakketjes afleveren en industriële productieprocessen die vergaand kunnen worden geautomatiseerd.

Klanten vragen ons vaak of de komst van 5G betekent dat ze moeten overschakelen. Moeten ze iets doen? Moeten ze nieuwe apparatuur aanschaffen? Gaat 5G ook wifi vervangen? En is dat eigenlijk wel de ideale oplossing? Wat is er nou beter, sneller en goedkoper?

Wifi blijft de beste oplossing voor binnen

Volgens ons is en blijft wifi vooral binnen de vier muren een optimale oplossing. De muren en daken van gebouwen zorgen namelijk dat je vaak minder dekking hebt met 4G. We verwachten niet dat 5G zo veel beter is dat het die problemen oplost. Daar komt bij dat wij actief zijn in Enterprise Mobility en dat de komst van 5G in die omgeving door meer en hogere eisen later doorkomt dan in de consumentenmarkt.

5G mogelijk interessant voor buiten en afgelegen

Toch kan 5G ook voor Enterprise Mobility zeker interessant zijn. Vooral voor organisaties die in buitengebieden werken, zoals parkeerterreinen of havengebieden. Daar is meestal een complete wifi infrastructuur aangelegd, zodat mensen draadloos kunnen werken. Als 5G is uitgerold, is het misschien de moeite waard om over te stappen. Het aanleggen van een wifi infrastructuur om dekking te verzorgen voor een uitgestrekt gebied is immers behoorlijk kostbaar.

Of neem een buitenterrein als Schiphol of het grootste festivalterrein van Nederland: de Zwarte Cross. Daar komen heel veel mensen bij elkaar die allemaal gebruik willen maken van hun mobiel. Wifi zal daar een uitstekende oplossing zijn en blijven. Niet alleen vanwege de dekking, maar ook omdat je via wifi allerlei informatie kunt verzamelen om mensenstromen bij calamiteiten beter te managen. Mocht wifi te duur worden, dan is 5G voor dekking een goed alternatief.

In het algemeen zijn 3 redenen van belang voor je keuze:

  • Performance (dekking en snelheid)
  • Fysieke kenmerken van de omgeving
  • Kosten

Kortom, 5G kan voor verschillende situaties een goede oplossing zijn. Maar in gebouwen en omgevingen waar wifi het op dit moment optimaal doet, is het nog maar de vraag of 5G het beter zal doen.

Dalosy adviseert

Als specialist in Enterprise Mobility is Dalosy graag je partner. We inventariseren de vereisten en behoeften van jouw organisatie op het gebied van mobility en wireless. We beoordelen de omgeving, de fysieke kenmerken van het pand en/of het gebied, de kosten en de ambitie van je onderneming. We bespreken alle mogelijkheden voor de korte en de lange termijn en geven onderbouwde adviezen. Tot slot leveren we de apparatuur die je nodig hebt of upgraden we je bestaande apparatuur om optimaal te kunnen werken, en nemen we jou al het beheer uit handen. Je wordt volledig ontzorgd en hebt er geen omkijken meer naar!

Heb je vragen over wifi, 4G of 5G?

Wil je weten wat voor jouw locatie op dit moment of in de toekomst de beste oplossing is? Mail of bel ons gerust op 078 – 68 11 200 en vraag naar onze verkoopadviseur.

Laat een reactie achter

Contact Us

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Technologische ontwikkelingen 2019